Fitxa del llibre »
L'exili violeta
Pessarrodona, Marta
No ficció | ISBN 978-84-92874-27-9 | 280 pàg | 15 x 21,5cm | Rústica | 18.00€
Data de publicació: 17/11/2010
Sinopsi
La història oficial ha parlat i, sens dubte, parlarà moltes vegades de l’exili republicà de 1939. En poques ocasions, però, s’ha estudiat i propagat l’importantíssim paper de la dona en la diàspora provocada pel final de la Guerra Civil espanyola.
Aquest llibre, gràcies a l’estudi dut a terme per Marta Pessarrodona, ens relata precisament una part d’aquest exili, tant exterior com interior i tan poc difós: el de les dones intel·lectuals catalanes que, en solitud o amb els seus familiars, van haver de marxar cap a altres terres o amagar-se i autoexcloure’s de la societat per la por a la represàlia i, en la major part dels casos, amb l’ànima i l’esperança esmicolades.
Escriptores, artistes i polítiques tan destacades per a la cultura d’aquest país com Lola Anglada, Clementina Arderiu, Aurora Bertrana, Francesca Bonnemaison, Roser Bru, Núria Folch, Rosa Leveroni, Frederica Montseny, Anna Murià, Teresa Pàmies, Irene Polo, Mercè Rodoreda, Teresa Rebull, Maria Teresa Vernet, Margarida Xirgu i tantes altres van patir la duresa de l’exili i el dolor implacable de l’enyorança, i van haver de defensar el seu paper social i intel·lectual de dona en una societat trencada, empobrida per la Guerra Civil i enfosquida per la dictadura dels vencedors.
• Pròleg de Joaquima Alemany
• Llibre coeditat amb «Dones per la Llibertat i la Democràcia»
• Aquest llibre també s'ha publicat en edició castellana
• Aquest llibre també es va editar en format butxaca dins la col·lecció Portàtil (actualment descatalogada).
• Coberta del llibre ampliada
Altres llibres relacionats
Notícies relacionades
- L'EXILI VIOLETA, el gran llibre sobre la diàspora de les dones intel·lectuals catalanes del 1939.
Editorial Meteora i Dones per la Llibertat i la Democràcia coediten L'EXILI VIOLETA, una gran obra de Marta Pessarrodona on s'estudia, per primer cop amb tanta profunditat, l'exili de les dones...
- Marta Pessarrodona, Premi Nacional de Cultura 2011.
Marta Pessarrodona ha rebut el Premi Nacional de Cultura 2011, en la seva especialitat de Literatura, per la qualitat humana i intel·lectual de la seva labor literària i per la seva...
- Xerrada-col·loqui a la Bertrand sobre l'exili republicà amb Marta Pessarrodona, Premi Nacional de Cultura 2011.
Dins les activitats de la Setmana de Sant Jordi 2011, el dia 20 d'abril, dimecres, a les 19:30 hores, se celebrarà a la Llibreria Bertrand de Barcelona (Rambla de Catalunya, 37) una xerrada-col·loqui...
Nota biogràfica
Pessarrodona, Marta

Marta Pessarrodona (Terrassa, 1941) és poeta, narradora, assagista, dramaturga i traductora. Ha estat lectora d’espanyol a la Universitat de Nottingham, Anglaterra, comissària de l’exposició i del seminari ‘El Grup de Bloomsbury’ (Barcelona, 1986), directora del Festival de Poesia de Sant Cugat i ha rebut el Premi Prat de la Riba d’articles periodístics (2007).
Estima algunes ciutats amb passió –Londres, Berlín, Buenos Aires, Zuric i Jerusalem– i sol viatjar sovint, com a conferenciant o com a poeta que llegeix la seva obra.
Recentment ha publicat el llibre de poemes Animals i plantes (Meteora, 2010), França: gener 1939. La cultura catalana exiliada (2010), Poemes 1969-2007: Antologia (Meteora, 2007), Donasses. Protagonistes de la Catalunya moderna (2006) i Mercè Rodoreda i el seu temps (2005, ed. castellana, 2007). De la seva important obra podríem destacar també L’amor a Barcelona (1998), Virginia Woolf in the Midlands (2004) i Caterina Albert: un retrat, amb fotografies de Pilar Aymerich (2005). En teatre, D’altres veus en el mateix àmbit (2002) i El segle de les dones (2003). Darrerament ha traduït obres de Susan Sontag, Cap a Amèrica i Davant del dolor dels altres, i de Simone de Beauvoir, La dona trencada. Ha col·laborat al diari Avui i a la revista El Temps.
La Biblioteca de Mira-sol (Sant Cugat del Vallès) porta el seu nom. El 2019 ha estat guardonada amb el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes.
• Foto Marta Pessarrodona ampliada
• Marta Pessarrodona a la Viquipèdia